Diş Beyazlatma

Diş beyazlatma; dişlerinin mevcut renginden memnun olmayan kişilere uygulanan, klinik ortamında profesyonel olarak ofis tipi şeklinde veya kişiye özel hazırlanan plaklarla evde kullanım şeklinde yapılabilen, diş minesindeki renk verici pigmentleri dişten uzaklaştırma işlemidir.

Diş Beyazlatma Nedir?

Diş minesi zaman içerisinde yediğimiz gıdalarla, asitli içeceklerle, çay, kahve, sigara tüketimiyle renklenebilen bir yapıdadır. Diş minesindeki dış renklenmeler beyazlatma işlemiyle giderilebilir. Ofis tipi veya ev tipi olarak uygulanabilen beyazlatma işlemiyle dişlerin rengi 2-5 ton kadar açılabilmektedir.

Dişlerin mine yüzeyine uygulanan bu işlem pigmentlerin uzaklaşmasını sağlayan bir oksijenasyon işlemidir.

dis-beyazlatma-nedir

dis-beyazlatma-nasil-uygulanir

Diş Beyazlatma Nasıl Uygulanır?

Temel olarak 2 tip beyazlatma vardır.

Ofis tipi diş beyazlatmada; öncelikle diş yüzeyleri fırçalanır, plak ve lekelerden arındırılır. Sonrasında diş etlerine koruyucu bir bariyer uygulanır ve beyazlatma ajanı diş minelerine sürülür. Lazer ile aktivasyonu sağlanan bu yöntemde beyazlatıcı ajanın oranı yüksektir ve buna bağlı olarak hızlı bir şekilde sonuç alınmaktadır. 20'şer dakikalık 2 ila 4 seans şeklinde işlem uygulanarak hastanın istediği renk tonuna gelene kadar beyazlatma yapılabilir.

Ev tipi beyazlatmada; hastadan alınan ölçüyle kişiye özel beyazlatma plakları hazırlanmaktadır. Kişiler evde dişlerini fırçaladıktan sonra, hekim tarafından onlara verilen beyazlatma jelini plakların içine yerleştirirler ve plaklarını ağza takarlar. Ev tipi beyazlatmalarda beyazlatıcı ajanın oranı düşük olduğu için bu beyazlatma tipinde sonuç alabilmek için plakların ağızda 6-8 saat kadar kalması gerekir. İstenilen beyazlığa ulaşmak için bu uygulamaya 2-3 hafta kadar devam edilmelidir.

Kendi başına ev tipi beyazlatma uygulanabileceği gibi ofis tipi beyazlatmaya takviye olarak da kullanılabilmektedir.

Diş Beyazlatma Kimlere Uygulanabilir?

Beyazlatma işlemi öncesi hekim tarafından detaylı muayene yapılması gerekir. Diş minesi zarar görmüş ve ileri derece aşınma olan kişilere beyazlatma önerilmesi doğru değildir. Mine dokusu sağlam ve bütünlüğünü korumuş olan hastalara beyazlatma uygulanabilir.

Diş Beyazlatmada Nelere Dikkat Edilmelidir?

İşlem öncesi muayenede diş yüzeyleri ve diş mineleri detaylı bir şekilde muayene edilmelidir. Diş yüzeyinde çatlak, kırık, çürük var ise beyazlatma öncesi tedavileri yapılmalıdır. Değişmesi gereken eski dolgular beyazlatma öncesi yenilenmelidir. Eğer hastada diş eti çekilmesine bağlı olarak kök yüzeyleri açıldıysa beyazlatma işlemi sırasında ekstra dikkat etmek gerekir. Beyazlatma ajanları sadece dişin mine yüzeyine temas etmelidir. Diş eti ve kök yüzeylerini bariyer ile tamamen koruma altına aldıktan sonra beyazlatma uygulanmalıdır.

Diş Beyazlatma ile Dişler Ne Kadar Beyazlar?

Beyazlatma işlemi dişin mine yüzeyine uygulanarak gerçekleşir. Bu nedenle mine dokusunun kalınlığına göre beyazlama miktarı değişkenlik göstermektedir. Mine dokusu ince olan vakalarda beyazlama etkisi daha az görülmektedir. Yine benzer bir şekilde ileri yaştaki kişilerde beyazlama miktarı daha az olabilmektedir. Dişin mevcut ana renk tonuna göre her vaka farklı seviyede beyazlamaktadır.

disbeyazlatma-sonrasi-hassasiyet-olur-mu

dis-beyazlatma-kimlere-uygulanabilir

Beyazlatma Sonrası Hassasiyet Olur mu?

İşlem sonrası dişin yapısına bağlı olarak bazı kişilerde ilk 24 saat hassasiyet oluşabilmektedir. Diş minesinde çatlak ve kırık olan kişilerde bu hassasiyet daha fazla gözlenebilmektedir. İlk muayene sırasında diş minesinin beyazlatmaya uygun olmadığı durumlarda hekim hastayı bilgilendirir ve o hastalara beyazlatma işlemi uygulanması doğru değildir.

Diş Beyazlatmanın Etkisi Ne Kadar Sürer?

Kişinin çay, kahve, sigara tüketim miktarına ve ağız hijyenine göre beyazlatmanın süresi değişkenlik göstermektedir. Profesyonel olarak uygulanan beyazlatma işleminin neticesi genel olarak uzun sürelidir.

Diş Beyazlatma Dişlere Zarar Verir Mi?

Günümüzde gelişmiş araştırmalar sonucu kullanılan beyazlatma jelleri ve lazer ışınıyla yapılan beyazlatma işlemi güvenilir bir yöntemdir. Diş minesine herhangi bir aşındırma, asit atağı veya abraziv bir işlem uygulanmamaktadır. Minede bulunan renk pigmentlerinin dişten uzaklaştırılması esasına dayanan bir işlemdir.

Tek Dişteki Renk Değişikliğini Beyazlatma İle Tedavi Etmek Mümkün Müdür?

Tek dişlerdeki renk değişikliği genellikle o diş özelinde bir sebepten kaynaklanır. Bu sebepler arasında kanal tedavisi, travma, amalgam dolgular ve eski renklenmiş dolguları sayabiliriz. Kanal tedavisi veya travmaya bağlı oluşmuş olan renklenmeler varsa bu dişin iç tabakasından kaynaklı bir renklenmedir ve standart beyazlatma işlemleri bu dişlerin renginin açılması için etkili olmaz. Bu vakalarda dişin iç tabakasından o dişe özel olarak uygulanan 'devital beyazlatma' prosedürleri uygulanmalıdır.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

dis-beyazlatma-tedavisi
Diş Beyazlatma Tedavisi

Diş beyazlatma tedavisi, sağlıklı ve beyaz bir dişlere sahip olmak isteyen kişilerin …

Devamını Oku
apikal-rezeksiyon
Apikal Rezeksiyon

Apikal rezeksiyon dişlerin kök uçlarında oluşan kronik iltihabi durumları tedavi etme…

Devamını Oku

Ne Aramıştınız?