Ortodonti

Ortodonti dişlerin çapraşıklıkları, çene kemiklerinin birbirleri ve kafa kemikleri ile ilişkisini inceleyen ve bunlara bağlı mevcut problemlerin teşhisini koyan bilim dalıdır. Tedavi de bu sistemde oluşan bozuklukları tedavi etme şeklidir.

Ortodontik tedavide dişlerin hareketlendirilebilmesi için bazı noktalardan destek almak gerekir. Bunu dişlerin üzerine yerleştirilen braket ve yüzükler ile sağlıyoruz. Diş tellerine bu destek noktalarından yönlendirme yaparak dişlerin yönlendirilmesi ve konumlandırılması sağlanıyor. Braketler estetik olarak beklentilere göre metal ya da seramik tercih edilebilir.

Güncel bir yaklaşım olan şeffaf plak İzmir, tedavilerde braketlerin de yaptığı diş hareketlendirme işlemini, dişi 3 boyutlu sararak daha hızlı konforlu ve estetik şekilde yaparlar.

Hastalarımızın bilgi sahibi olmasının önemine inanıyor, kafalarındaki hiçbir sorunun cevapsız kalmaması gerektiğini düşünüyoruz. Bu yüzden tedavi hakkında sıkça sorulan bazı soruları cevapladık.

Ortodontik Tedavi Nedir?

Ortodontik tedavi, diş ve çene yapısındaki anormallikleri düzeltmeyi amaçlayan bir diş tedavisi türüdür. Ortodonti tedavileri, ortodonsitler tarafından yapılan, dişlerin düzgün hizalanmasını, çapraşıklıkların giderilmesini amaçlayan, çene problemlerini düzelten ve estetik bir gülüş sağlayan bir türdür. Hem çocuk hem yetişkinlerde uygulanabilir.

Ortodontist Ne Yapar?

Ortodontistler, dişlerin konumu, hizalanması veya diş aralıkları ile yüz ve çenedeki düzensizliklerle ilgili sorunları teşhis ve tedavi eden diş uzmanlarıdır. Bu sorunları düzeltmek için braketler ve diğer oral gereçler dâhil bir dizi özel tedavi kullanıyoruz. Ortodonti ne yapar sorusunun cevabı bu şekilde verilebilir. Uzmanlar, 5 yıllık diş hekimliği üzerine 4 yıllık uzmanlık eğitimi alan ve ortodonti uzmanı olarak çalışabilen diş hekimleridir.

Neden Ortodontik Tedavi Yaptırmalıyım?

Bunun için iki iyi sebep var: estetik ve işlev. Çekici bir gülümsemeye sahip olmak yalnızca insanların sizi görme biçimini değiştirmez, aynı zamanda özgüveninizi de geliştirir. Ortodontik tedavi ayrıca dişlerinizin temiz kalmasını kolaylaştırarak genel diş sağlığınızı iyileştirir. Yanlış hizalanmış dişlere uygun şekilde bakım yapmak çok zor olduğu için, bu durumda çürüklerden ve plak birikiminden korunmak genellikle zordur. Boşluklar veya dar alanlarda sıkışan gıda parçaları, bakterilerin beslenmesini ve dişlerinizde barınmasını kolaylaştırır. Ortodontide ayrık diş tedavisine de yer verilir.

Ortodonti Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Tedavi temel olarak çeşitli özel apareyler aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Eğer dişlerinizde çapraşıklık, seyreklik gibi durumlar söz konusu ise veya çenede yapısal problemler mevcutsa öncelikle alanında yetkin ve tecrübeli bir uzman tarafından muayene edilmeniz gerekir. Gerçekleştirilen muayene ve testler sonucunda uzman hekimi dişlerinizle ilgili mevcut problemi net bir biçimde ortaya koyar. Sonrasında sizi alternatif tedavi yöntemleri hakkında bilgilendirir. Bu tedavilerden hangisinin mevcut probleminiz için en iyi sonuç vereceğini size söyler. Siz de tedaviyle ilgili kendi sorularınızı ve varsa endişelerinizi ona iletirsiniz. Bu şekilde karşılıklı fikir alışverişi içinde hangi tedaviyi hayata geçireceğinize karar verirsiniz.

Ortodontik Tedavi Ne Zaman Başlamalı?

Tedaviye başlamak için hiçbir zaman çok yaşlı sayılmazsınız fakat daha erken yaşta başlarsanız, problemlerinizi tedavi etmek daha kolay olabilir.  Tedaviye ihtiyaç duyan bir çocuğun 7 yaş civarında ilk diş hekimi ziyaretini yapmasını tavsiye ediyoruz.

Ortodontik Tedavi Daha Çok Çocuklar İçin midir?

Hayır,  vakaların yaklaşık % 25’i yetişkindir. Eğer daha önce tedavi gördüyseniz veya gülüş problemleriniz yetişkinlikte ortaya çıkmışsa, görünmez şeffaf plak hizalayıcıları veya açık porselen diş telleri gibi seçeneklerle daha iyi bir gülüşe sahip olma imkânınız vardır.

Potansiyel Bir Kapanış Veya Isırma Problemini Nasıl Anlayabilirim?

Düzensiz, üstü üste veya konum dışı çıkan dişler tedavinin gerekli olduğunun açık bir göstergesidir. Daha az belirgin olan işaretler ise ağızdan nefes almak, sık sık yanak veya damaktan ısırmak, konuşma güçlüğü ve 3-4 yaşlarından sonra devam eden başparmak emmedir. Ağız kapandığında dişlerin uyumlu şekilde kapanmaması veya çene hareket ettikçe kayması veya ses çıkması da  bir soruna işaret edebilir.

Diş Teli Takılırken Canım Acır mı?

Diş tellerinin takılması tamamen ağrısız ve acısız bir işlemdir. Teller dişlerinize yerleştirildikten sonra, birkaç gün sonra azalarak kaybolacak küçük ağrılar yaşayabilirsiniz. Bu durumda doktorunuzun size önereceği hafif ağrı kesicileri kullanabilirsiniz ancak çoğu zaman buna ihtiyaç duyulmamaktadır.

Ortodontik Tedavi Dişlerimde Beyaz İzler Bırakır mı?

Ortodontik tedavi sonrası bazı kişilerde oluşan diş rengi üzerindeki beyaz izler, sanıldığının aksine braketlerden kaynaklanmaz. Hatta bu beyaz lekeler tedavi olmayan kişilerde de görülebilir. Yetersiz ağız hijyeni sonucu oluşan bu izler çürük başlangıcına işaret eder. Bu izlerin esas sebebi, yetersiz fırçalama ve sık sık abur cubur ve şekerli besin tüketimidir. Çürüklerden kaçınmak için edinilen sağlıklı alışkanlıkları sürdürmek bu izleri önlemek için yeterlidir.

Tedaviniz bittiğinde tertemiz bir gülüşe sahip olmak için dört basit adımı izlemeniz yeterli:

  1. Uzmanınızın önerdiği sayıda dişlerinizi fırçalamayı ihmal etmeyin. Tedavi sırasında günde iki kereden daha fazla diş fırçalamanız önerilebilir.
  2. Günde en az bir kez diş ipi kullanın.
  3. Asitli yiyecek ve (gazoz, kola, enerji içecekleri, soğuk şekerli çay gibi) içeceklerden uzak durun.
  4. Diş hekimi randevularınızı aksatmayın.

seffaf-plak-tedavisi

ortodonti-tedavisi

Tedavim Ne Kadar Sürecek?

Tedavi süreci ve süresi her kişi için farklıdır, ancak genellikle tedavinin aktif aşaması (yani, diş teli veya başka apareylerin takıldığı dönem) 6-30 ay sürebilir. Daha sonrasında, gülümsemenizin sabit kalmasını sağlayacak dışardan görünmeyen veya gece kullanılan tutuculardan faydalanılır.

Randevu İçin Ne Sıklıkla Geleceğim?

Bu, ne yapıldığına ve dişlerinizin durumunun ne sıklıkta izlenmesi gerektiğine bağlıdır. Aktif tedavi sırasında genellikle 3 ila 10 haftada bir kliniğimize gelirsiniz.

Dişlerimi Çektirmem Gerekecek mi?

Dişleriniz şiddetli bir şekilde çapraşıksa (ağzınız tüm dişleri düzgün bir şekilde yerleştirmek için çok küçükse) veya diş eti çizgisinin altında diğer dişler tarafından sıkıştırılan dişler mevcutsa diş çekimi gerekli olabilir. Özellikle diş arasında dişimde ayrıklık var diyenler için dişlerdeki aralıkların geçmesi için tedavi önerilebilir. Genç hastalar söz konusu olduğunda erken tedavi gereksiz diş çekimlerinin önüne geçmek için önemlidir.

Yediklerime Dikkat Etmek Zorunda mıyım?

Evet, diş telinize zarar verebilecek veya sıkışabilecek yiyecek türlerinden bir süreliğine vazgeçmelisiniz. Bunlardan bazıları sert çiğ sebzeler, sert şekerlemeler, karamelli yapışkan gıdalar . Kaçınılması gereken yiyeceklerin bir listesini size vereceğiz.

Spor Yapabilecek miyim? / Enstrümanımı Çalabilecek miyim?

Tek kelimeyle, evet. Tabi ki, braketleriniz olsun veya olmasın, spor yaparken bir diş koruyucu takmanızı öneriyoruz. Müzisyenler ise enstrümanlarını tıpkı eskisi gibi çalabilirler ancak diş telleri takıldıktan sonra kısa bir uyum süresine ihtiyaç duyabilirler.

Ortodontik Tedavi Görürken Düzenli Diş Hekimi Kontrolüne İhtiyacım Var mı?

Elbette. Aslında bu, hiç olmadığı kadar önemli! Diş tellerini takarken dişleri plaktan (ve potansiyel olarak çürümeden) uzak tutmak zor olabilir. Diş hekiminiz sık sık yapılan temizlik ve muayeneler ile bu problemleri önlemenize yardımcı olabilir.

Diş Tellerim Çıktığında Tedavim Sona mı Erer?

Çoğunlukla hayır. Eğer tellerinizi çıkardıktan sonra bir pekiştirme apareylerinizi takmazsanız, dişleriniz hızlı bir şekilde mevcut pozisyonundan kayabilir ve ardından tedavinize harcadığınız tüm çaba kaybedilir! Diş tellerinde pekiştirme tedavisi güzel gülümsemenizi ömür boyu korumanıza yardımcı olur.

Ortodontik Tedavi Ücretleri Ne Kadar?

Ortodontik tedavi, sağlığınız ve güzelliğinize uzun vadeli bir yatırımdır. Ancak maliyetlerin, diğer tüketici fiyatları kadar hızlı artmadığını belirtmek gerekiyor. Sorunlu dişlerle yaşamanın gerçek maliyetine karşı tedavi gerçekten akıllıca bir yatırım olabilir.

Ortedavi tamamen kişiye özel olduğu için tedavi ücretleri de hastanın beklenti ve ihtiyaçlarına göre değişmektedir.

Kliniğimize ziyaretinizde, dişlerinizin ve çenenizin röntgenleri de dahil olmak üzere dişlerinizin incelenmesi, kapanış bozukluğunun türünün ve kapsamının veya ısırmanızla ilgili gelecekteki olası sorunların belirlenmesi için sizi muayene ediyoruz. Daha sonra, beklentileriniz, yaşam tarzınız ve sorunun ciddiyetine göre sizin için doğru tedavi planını önerebilir.

Çocuk hastalarımıza yapılacak kısa bir ilk muayene ile mevcut durumda veya gelecekte tedavinin gerekli olup olmadığını gözlemleyebilir ve çocuğunuzun büyümesini ve diş gelişimini izlemek için ideal programı belirleyebiliriz.

Ortodonti tedavisi fiyatları için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Şeffaf Plak Nedir?

Problemler için kullanılan tedavi yöntemleri gün geçtikçe gelişip yenileniyor. Yeni teknolojilerin kullanımıyla birlikte kişilerin tercihine daha konforlu ve estetik kaygıya sebep olmayan alternatif tedavi yöntemleri sunuluyor. Böylece insanların tedavi almaktan çekindiği zamanlar geride kalıyor.

Geleneksel diş tellerine alternatif olarak uygulanmaya başlayan şeffaf plak tedavisi izmir telsiz ortodonti tedavisi olarak da biliniyor. 3 boyutlu yazıcılar aracılığıyla, kişiye özel olarak hazırlanıp uygulanan şeffaf plak ile dişlerdeki bozukluklar giderilebiliyor. Tedavi, geleneksel metal ya da porselen teller olmadan gerçekleştirilebiliyor. 

Şeffaf Plak Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Invisalign olarak da adlandırılan şeffaf plakları hazırlamak için 3 boyutlu tarayıcı ve yazıcılardan destek alınır. Hastadan alınan ölçü 3 boyutlu tarayıcı ile taranır ve şeffaf plak yine 3 boyutlu yazıcı kullanılarak hazırlanır. Hasta; plakları uzman hekimin tavsiye ettiği şekilde ve sürede dişlerine takar. Dişler, plak aracılığıyla istenilen konuma yavaş yavaş getirilir. Tedavi sürecinde rutin kontroller gerçekleştirilir. Bu kontroller sırasında plaklar değiştirilir. Tedavi, dişler hedeflenen pozisyona gelene kadar bu şekilde devam eder.

Kişinin mevcut ortodontik probleminin şeffaf plak tedavisi ile giderilip giderilemeyeceğine karar verecek olan kişi uzman diş hekimidir. Her vaka şeffaf plakla tedavi edilememektedir. Dolayısıyla en doğrusu bu konuda uzman ve deneyimli bir ortodontistle iletişime geçmek olacaktır.

Şeffaf Plak Tedavisinin Faydaları Nelerdir?

Şeffaf plak dişlerin üzerinde neredeyse görünmezdir. Bu nedenle tedaviler arasında estetik açıdan en iyi alternatifi oluşturur. Dişlerinin üzerinde tel görünümü istemeyen kişilerin ortodontik problemlerinden kurtulması için harika bir alternatif tedavi yöntemidir.

  • Şeffaf plaklar hasta tarafından kolaylıkla çıkarılıp takılabilir. Bu da kişinin tedavisini esnek bir biçimde sürdürebilmesine olanak tanıyarak estetik kaygılara kapılmasının önüne geçer.
  • Dişlerin hareketine göre her hafta değiştirilen şeffaf plaklar sayesinde tedavi süresince konforsuzluk hissi ya da ağrı gibi problemler minimize edilir.
  • Ağız ve diş bakımı gerçekleştirilirken şeffaf plaklar çıkarılır. Bu da kişinin günlük bakım rutinlerini daha kolay ve etkili biçimde gerçekleştirmesini sağlar.
  • Yemek yerken de çıkarılabilirler. Bu da rahat yemek yemeyi mümkün kılar.

ortodontik-tedavi-ucretleri

dis-teli

Şeffaf Plak Tedavisi Hangi Durumlarda Uygulanır?

Şeffaf plak tedavisi şu durumlarda uygulanabilir:

  • Uzman ortodontist tarafından, şeffaf plak ile düzeltilebilir olduğuna kanaat getirilen çapraşık diş vakalarında
  • Çok büyük boşluklar ortaya çıkarmayan seyrek diş vakalarında
  • Kapanış bozukluklarında
  • Çene genişletme tedavisinde     

Dijital Ortodonti Nedir?

Hayatın her alanı gibi tıp dünyası da gün geçtikçe daha dijital bir nitelik kazanmaktadır. Hekim açısından daha pratik ve hızlı uygulamaları mümkün hale getiren dijitalleşme, hasta açısından da daha konforlu ve rahat tedavi süreçlerini olanaklı kılmaktadır.

Diş hekimliğinin diğer bütün dalları gibi ortodonti de dijitalleşmeden kayda değer oranlarda nasibini almaktadır. Öyle ki artık dijital ortodonti adıyla tanımlanan bir uygulamalar bütününden bahsetmek mümkün hale gelmiştir. Dijital ortodonti; 3D dijital renkli tarama, modelleme, dijital analiz, tedavi simülasyonu gibi imkanları bünyesinde barındıran modern tedavi teknikleri olarak tanımlanabilir.

Geleneksel diş muayeneleri sırasında gözden kaçabilen ağız ve diş sağlığıyla ilgili sorunlar, dijital muayeneler ile tespit edilebilir. Dijital ortodonti aynı zamanda ortodonti, implant ve çene cerrahisi uygulamalarını daha kolay ve hızlı bir hale getiren görüntüleme tekniklerinden yararlanır. Diş yapılarıyla ilgili bazı bozukluklar, dizilim problemleri, çenedeki yapısal sorunlar dijital ortodontinin imkanları kullanılarak kalıcı bir şekilde tedavi edilebilmektedir.

Dijital Ortodonti Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Dijital ortodonti, tedavi öncesi birtakım tetkik ve teşhisleri gerekli kılar. Dijital teknolojinin desteğiyle gerçekleştirilen tetkiklerden sonra mevcut problem net bir biçimde ortaya konur. Dijital ortodonti alanında uzman diş hekimi kişiye özel olarak hazırladığı tedavi planını paylaşır. Hastayla karşılıklı görüş alışverişi yapılarak tedavi üzerinde uzlaşma sağlanır. Ve bu şekilde planlanan tedavi hayata geçirilir.

Dijital ortodontide, klasik ortodonti tedavileri sanal ortama aktarılarak gerçekleştirilir. Örneğin tedavilerde en sık başvurulan diş teli tedavisinde kullanılan braket ve teller insan eli değmeden üretilebilir. Dijital ortodonti bu noktada modellemeden baskıya kadar tüm süreçleri yönetir. Tüm aşamalarıyla birlikte tedavi, dijital ortodontinin imkanları sayesinde çok daha verimli hale getirilir.

Estetik kaygıyı bertaraf eden şeffaf plak uygulamalarında da dijital ortodontiden yararlanılabilir. Diş tellerine alternatif olarak geliştirilen şeffaf plaklar da dijital ortamda tasarlanıp üretilebilmektedir. Çene ölçüleri dijital tarama yöntemiyle alınır. Plaklar 3 boyutlu yazıcılar aracılığıyla oluşturulan modellemelerden elde edilir.
 Benzer şekilde lingual ortodonti tedavisi de yine 3 boyutlu tarama sistemi kullanılarak hızlı, kolay ve hatasız bir şekilde planlanabilmektedir.

Dijital Ortodonti Faydaları Nelerdir?

Dijital ortodonti faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Dijital ortodonti İzmir ile hasta konforu en üst düzeye taşınabilir.
  • Tedaviye ilişkin her türlü işlem ve operasyonlar pratik ve kolay bir şekilde gerçekleştirilir.
  • Hastada korku ve paniğe neden olabilen tedavi süreçlerinin tamamı dijital ortamda gerçekleştirilebildiği için hastalar endişeye kapılmadan tedavi süreçlerini tamamlayabilir.
  • Dijital ortodonti sayesinde tedavilerle ilgili hata payı minimum seviyeye çekilebilir.
  • Tedavi planlama ve uygulama süreçleri günlük hayatınızı aksatmayacak şekilde gerçekleştirilir.

Dijital Ortodonti Hangi Durumlarda Uygulanır?

Hemen her türlü problem  için dijital ortodontiden belirli oranlarda faydalanmak mümkündür. Diş çarpıklığı, diş seyrekliği, diş eksikliği, çenedeki yapısal problemler için kısmen ya da bütünüyle dijital ortodontinin inovatif imkanlarından yararlanmak mümkündür. Bilhassa şeffaf plak ve diş teli hazırlama aşaması bütünüyle dijital ortamlara aktarılabilir.

Ortodonti tedavisi kimlere uygulanır?

Ortodonti tedavisi yaş fark etmeksizin, dişlerinde yamukluk, eğrilik, çarpıklık görülen herkese uygulanır.

Ortodonti yapılmazsa ne olur?

Ortodonti tedavisi yapılmadığı zaman çenede dengesizlik, konuşmada problem ve diş sağlığı sorunları daha da artacaktır.

Ortodonti kaç günde iyileşir?

Ortodonti tedavisinin iyileşme süreci kişiye göre değişebilir. Önerilere uyulduğu zaman ortalama 22-24 ay arasında sürmektedir.

Ortodonti tedavisi acıtır mı?

Ortodonti tedavisi acı verici bir işlem değildir. Ortodonti tedavisine alışma süreci gerekir. Dişlerin hareket etmesi hafif ağrılar getirebilir.

Diş teli dudak şeklini değiştirir mi?

Diş teli tedavisi, özellikle üst dudakların daha dolgun görünmesini sağlayabilir. Tedavi sonrasında hem dişlerde hem dudaklarda olumlu yönde bir düzelme görülebilir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

porselen-lamina
Porselen Lamina

Yaprak porselen olarak bilinen,görünüşünüzü olumsuz yönde etkileyen bir çok diş bozuk…

Devamını Oku
cenelerin-kistleri
Çenelerin Kistleri

Kistler çevreleri epitel denilen ince bir yumuşak doku ile çevrili için sıvı dolu bal…

Devamını Oku

Ne Aramıştınız?